Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Artrose van de enkel

Artrose van de enkel

Behandeling artrose van de enkel

Artrose van de enkel kan op twee manieren behandeld worden:

Conservatief

Bij milde artrose en milde klachten kunnen ontstekingsremmende medicijnen een oplossing bieden. Die verminderen de pijn en de zwelling. Soms zijn injecties in het gewricht nodig. Verder is het belangrijk dat u goede schoenen draagt. Goede steun rondom de enkel en een verbeterde afwikkeling van de schoen kunnen uw klachten aanzienlijk verminderen. Soms zijn hiervoor op maat gemaakte schoenen nodig.

Operatief

Ernstige artrose die veel klachten veroorzaakt, kunnen we behandelen met een artrodese. Daarbij zetten we het enkelgewricht vast. Indien mogelijk doen we dat tijdens een kijkoperatie (arthroscopie). Hierbij brengt de chirurg via kleine steekgaatjes een kijkbuisje en de benodigde instrumenten in uw gewricht in. Hij verwijdert de restanten van het kraakbeen en zet het gewricht met een aantal schroeven vast. Uw enkel wordt op zo’n manier vastgezet dat u uw voet ook na de operatie kunt afwikkelen. Om de botten aan elkaar te laten groeien, krijgt u een gipsverband. Uw enkel kan na de operatie niet meer normaal bewegen, maar u krijgt toch méér mobiliteit. Dankzij de artrodese verdwijnt namelijk de pijn en is uw enkel weer goed belastbaar.

Behandelpad Artrose enkel

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.

 1. Voorbereiding

  1. Regel een aantal zaken

   Twee weken voor de operatie

   Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie. 

 2. Opname

  1. Welkom in de Orthopedische kliniek

   Dag van de operatie

   • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose. 
   • De operatie duurt 80 tot 120 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.

    

  2. U gaat naar huis

   Een dag na de operatie:

   Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal de volgende dag weer naar huis. 

 3. Revalidatie

  1. Gipsverband

   De eerste 12 weken na de operatie

   Na de operatie moet uw enkel 12 weken in het gips. De eerste 4 tot 6 weken mag u uw enkel meestal niet belasten. Daarna mag u uw voet steeds meer belasten.

  2. Wondcontrole

   2 weken na de operatie

   We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.

  3. Controle

   6 weken na de operatie

   Ongeveer 6 weken na de operatie komt u naar de polikliniek. We maken een röntgenfoto van uw enkel en controleren zo de genezing. Daarnaast beoordelen we de stand van uw enkel.​

  4. Weer aan het werk

   8 tot 12 weken na de operatie

   Meestal kunt u 8 tot 12 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. ​

  5. Autorijden en fietsen

   4 maanden na de operatie

   U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 4 maanden na de ingreep weer mogelijk.

  6. Sporten

   6 maanden na de operatie

   Geleidelijk kunt u uw enkel meer belasten. Beoefent u een laag intensieve sport, dan kunt u die vanaf 6 maanden na de operatie weer oppakken. 

Voor meer informatie over artrose aan de enkel gaar u naar de folderpagina

Folder artrose aan de enkel

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een gesprek met de medisch specialist, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur.

Bekijk hier onze wachttijden

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Maak een afspraak

Label