Kijkoperatie van de enkel
Kijkoperatie van de enkel (arthroscopie)
Bij een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel beoordeelt de arts het gewricht van binnenuit. Hij brengt via kleine steekgaatjes een kijkbuisje en de benodigde instrumenten in. Zo kan hij direct de oorzaak van uw klachten beoordelen. Veelvoorkomende oorzaken van klachten aan de enkel zijn inklemming (impingement), een botsplinter (corpus liberum) en kraakbeenletsel (osteochondraal lesie). Deze afwijkingen kunnen we vervolgens behandelen, zodat u minder klachten heeft en uw enkel beter kunt belasten.
Behandelingen
Met een kijkoperatie van de enkel kunnen we de volgende klachten behandelen:
Inklemming
Een verdikt kapsel, littekenweefsel en botaangroei rondom de enkel kunnen klachten veroorzaken wanneer u uw enkel maximaal beweegt. Hierdoor ontstaat een inklemming (impingement), wat zorgt voor pijn, een zwelling en een beperking van de beweeglijkheid. Dit kan aan de voorkant en aan de achterkant van de enkel voorkomen. Een impingement aan de voorkant wordt een ‘voetballersenkel’ genoemd. Bij een impingement aan de achterkant spreken we van een ‘ballerina’s enkel’ of een ‘zwemmersenkel’. Door het verwijderen van het verdikte kapsel, het littekenweefsel of de botaangroei vermindert de inklemming. Hierdoor heeft u minder pijn en verbetert de beweeglijkheid.
Kraakbeenletsel
Een lokale beschadiging van het kraakbeen (osteochondraal lesie) veroorzaakt vaak diepe pijn in het enkelgewricht. De pijn komt vanuit het beschadigde onderliggende bot en niet vanuit het kraakbeen, omdat kraakbeen geen zenuwen bevat. Daarnaast kan uw enkel ook gezwollen of instabiel zijn. U krijgt het gevoel alsof er iets blokkeert als een klein stukje kraakbeen los in het gewricht komt te zitten. Bij de kijkoperatie haalt de arts het losse en beschadigde kraakbeen weg. Als dat mogelijk is, maakt hij op de plaats van de beschadiging kleine gaatjes in de botlaag. Via deze gaatjes komen stamcellen uit het bot om de beschadiging van het kraakbeen op te vullen. Zo ontstaat er een nieuwe laag kraakbeen, waardoor de pijn afneemt.
Botsplinter
Een botsplinter kan los in het gewricht zitten (corpus liberum) of verkleefd in het kapsel zitten (corpus semifixum). Wanneer de botsplinter in het gewricht terechtkomt, ontstaan vaak pijnscheuten in het gewricht met het gevoel alsof er iets blokkeert. We kunnen dan de losse fragmenten verwijderen, waardoor u minder pijn heeft en uw enkel beter kunt bewegen.
Behandeling
In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.
-
Voorbereiding
-
Regel een aantal zaken
2 weken voor de operatie
Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie.
-
-
Opname
-
Welkom in de Orthopedische kliniek
Dag van de operatie
- De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose.
- De operatie duurt 20 tot 60 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
- Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.
-
-
Revalidatie
-
Drukverband
De eerste dagen na de operatie
Na de operatie krijgt u een drukverband voor een paar dagen, zodat het gewricht beweeglijk blijft. De eerste week na de operatie mag u het geopereerde been gedeeltelijk belasten. Hierdoor kunnen de wondjes goed genezen. Na deze week mag u uw enkel steeds meer belasten.
-
Wondcontrole
2 weken na de operatie
We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.
-
Weer aan het werk
2 tot 8 weken na de operatie
Meestal kunt u 2 tot 8 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet.
-
Controle
6 weken na de operatie
Ongeveer 6 weken na de operatie komt u naar de polikliniek. We maken een röntgenfoto van uw enkel en controleren zo de genezing. Daarnaast beoordelen we de stand van uw enkel.
-
Autorijden en fietsen
2 maanden na de operatie
U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 2 maanden na de ingreep weer mogelijk.
-
Sporten
3 maanden na de operatie
Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw enkel meer belasten.
-