Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Stijve grote teen (hallux rigidus)

Stijve grote teen (hallux rigidus)

Hallux rigidus is een afwijking aan uw voet waarbij de grote teen (hallux) minder beweeglijk is (rigidus). Slijtage in het gewricht van uw grote teen leidt tot overbelasting. Hierdoor ontstaat er botaangroei (osteofyt) aan de rand van het gewricht. De huid over deze botaangroei kan geïrriteerd raken. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten als u strakkere schoenen draagt. Daarnaast zorgt de stijfheid in uw grote teen ervoor dat de afwikkeling van uw voet tijdens het lopen pijn doet.  

Behandeling van een hallux rigidus

Hallux rigidus kan op meerdere manieren behandeld worden. Twee veelgebruikte operatieve behandelingen zijn:

Cheilectomie

Bij milde artrose kunnen we het gewricht schoonmaken. Daarbij verwijderen we de botaangroei rond het gewricht (cheilectomie). Het voordeel van deze methode is dat u uw teen beter kunt bewegen. Na afloop krijgt u een drukverband, zodat het gewricht beweeglijk blijft. Een gipsverbandschoen is dan ook niet nodig. Het nadeel van deze methode is dat de slijtage in het gewricht zelf blijft bestaan. Deze kan in de loop van de tijd toenemen en ook weer klachten geven. 

Artrodese

Bij matige tot ernstige artrose kiezen we vaak voor een artrodese. Daarbij zetten we het gewricht van uw grote teen vast. We verwijderen daarbij de botaangroei en de restanten van het kraakbeen. Daarna zetten we het gewricht vast met schroeven. De stand waarin we uw teen vastzetten zorgt ervoor dat u uw voet na de operatie kunt blijven afwikkelen. Om de botten aan elkaar te laten groeien, krijgt u een gipsverbandschoen. Het voordeel van een artrodese is dat de pijn verdwijnt en uw voet weer goed belastbaar is. 

Behandeling

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.

  1. Voorbereiding

    1. Regel een aantal zaken

      2 weken voor de operatie

      Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie. 

  2. Opname

    1. Welkom in de Orthopedische kliniek

      Dag van de operatie

      • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose. 
      • De operatie duurt 20 tot 60 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
      • ​Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.
    1. Drukverband of gipsverbandschoen

      De eerste weken na de operatie

      Na een cheilectomie krijgt u een drukverband, zodat het gewricht beweeglijk blijft. Bij een artrodese krijgt u 6 weken een gipsverbandschoen, waarbij u uw voet steeds meer mag belasten. 

    2. Wondcontrole

      2 weken na de operatie

      We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.

    3. Weer aan het werk

      2 tot 8 weken na de operatie

      Meestal kunt u 2 tot 8 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. 

    4. Controle

      6 weken na de operatie

      Ongeveer 6 weken na de operatie komt u naar de polikliniek. Indien nodig maken we een röntgenfoto van uw enkel en controleren zo de genezing. Daarnaast beoordelen we de stand van uw grote teen (bij een artrodese) of de beweeglijkheid daarvan (bij een cheilectomie).

    5. Autorijden en fietsen

      2 maanden na de operatie

      U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 2 maanden na de ingreep weer mogelijk.

    6. Sporten

      3 maanden na de operatie

      Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw voet meer belasten.

Meer leest u in de folder.

Ga naar de folder

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een gesprek met de medisch specialist, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur.

Bekijk hier onze wachttijden

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Maak een afspraak

Label